Divadelní spolek Ty-já-tr Slatiňany sklidil zasloužený úspěch

Hra podle scénáře Ivy Ryzové „Baťoh plnej štěstí“ měla veřejnou generálku pro rodiče a sponzory poslední zářijovou neděli na malé scéně divadla K. Pippicha. Všechna místa v hledišti byla obsazená a někteří dokonce i stáli. Intenzivní přípravy nově založeného divadelního spolku se po pětiměsíčním úsilí zúročily hraním před publikem.

V následujících dnech ji divadelní spolek Ty-já-tr Slatiňany hrál ještě šestkrát pro děti z pátých až devátých tříd ze sedmi základních škol (ZŠ Slatiňany, ZŠ Seč, ZŠ Nasavrky, ZŠ Heřmanův Městec, Waldorfská škola Pardubice, Gymnázium Chrudim a Gymnázium Skuteč).

Zakladatelkami slatiňanského spolku Ty-já-tr jsou tři ženy, které se potkaly a zjistily, že je pojí stejná touha. Jsou to Iva Ryzová, Petra Čejková a výtvarnice Jarka Hošková.

O vzniku spolku a dalších členech si můžete přečíst článek ZDE.

Jaká poselství měla hra Baťoh plnej štěstí pro diváky?

Použiji slova výtvarnice Jarky Hoškové: „Děti hrají dětem o tématech, o kterých se v jejich okolí příliš nemluví. Která jsou v záplavě zpráv a událostí zasunuta někde v pozadí s nálepkou příliš naivní, pozitivní, tak, jako pravda a láska. Když se však podíváme kolem sebe, vidíme, jak moc svět kolem nás potřebuje lidskost, solidaritu, přátelství, soucit, sounáležitost, snad více, než kdy jindy..“

Sama autorka hry Iva Ryzová říká: „Dobu přípravy jsme prožívali s velkým zápalem a nadšením. To nás neopustilo ani během sedmi  představení. Naopak v průběhu hraní pro publikum se radost s přibývajícími pozitivními ohlasy prohlubovala, ke konci se k tomu ještě přidávala obrovská vděčnost, ale také smutek, že už se blížíme k poslednímu představení.“ 

S dotazem, jak se představení líbilo, jsme oslovili paní učitelku druhého stupně ZŠ Slatiňany paní Markétu Kopáčkovou:“ Musím říct, že to bylo opravdu kouzelné. Líbily se mi výkony herců, dětských herců, hudební ztvárnění. Jako učitelka výtvarného oboru jsem ocenila krásné kulisy,  nápadité a propracované detaily například, že hodiny tikaly, v pokoji byla lampa… Musím přiznat, že zvolené téma představení bylo skvělé, střídaly se dojemné momenty, které mi vháněly slzy do očí, se scénami, které byly vtipné. “

Na dojmy jsme se zeptali také paní učitelky Petry Krobotové, která učí v Pardubicích sedmou třídu Základní školy Waldorfské. Paní učitelka nám řekla: „Představení v dětech vyvolalo silný dojem, v hodinách jsme si pak o něm ještě povídali. Děti cítily potřebu konkrétně pomoci, a tak jsme zašli na poštu a složenkou poslali částku, která nakrmí jedno africké dítě na celý rok. Děti byly šokované, jak malou částkou mohou přispět a přesto pomoci. Děkujeme za možnost opět si uvědomit a srovnat vlastní hodnoty v souvislosti se situací na druhé straně kontinentu naší země.“

V divadelní hře byli důležitou součástí dětští herci. Proto jsme oslovily sestry Janu a Lucku a zeptali se jich, jak se jim hrálo. Obě přiznaly, že zpočátku měly trému, která je v průběhu hraní opouštěla. Devítiletá Lucka nebyla na pódiu poprvé, zkušenosti má z vystupování z folklorního souboru Sejkorky a tanečního kroužku. Starší ze sester Jana oceňuje legraci, kterou zažila při zkouškách s ostatními a dobrý pocit z nabytých zkušeností. Zároveň dodává, že by v hraní ráda pokračovala i nadále.

Pro divadelní soubor nebylo smyslem jenom samotné hraní a zábava. Kromě toho, že do toho investovali svůj vlastní čas, svoji energii, svoje emoce a myšlenky, které se snažili předat divákům, tak je tu ještě jeden obdivuhodný aspekt představení. Dokázali sehnat dostatek sponzorských prostředků, aby mohli výtěžek z představení poslat na charitativní organizaci Mary’s Meals. Ta zajišťuje jedno teplé jídlo denně dětem v nejchudších oblastech světa, které přijdou do tamější školy.

Soubor dokázal solidaritu, o které také pojednává tato divadelní hra realizovat právě tímto konkrétním příkladem. Motivaci k zamyšlení nad těmito hodnotami nám Ty-já-tr rozhodně  předal. Děkujeme a k úspěchu představení gratulujeme.

2 komentáře u „Divadelní spolek Ty-já-tr Slatiňany sklidil zasloužený úspěch“

  1. Organizace marysmeals se věnuje zajišťováním obědů pro děti v chudých částech světa proto, aby chodily do školy mohly snáze odolávat chudobě a manipulátorům. Získala prý sponzory, kteří svou podporu odvozují od toho, kolik jejích sympatizantů ujede na kole či uběhne.

    Takže pokud je vám tenhle způsob podpory sympatický a nemáte zároveň problém zaplatit startovné 400Kč, tak je možné se zaregistrovat a evidovat své km. AKce trvá do konce května. Pozvánka je zde.

    Jinak jsem si se zájmem poslechl audioknihu, kde zakladatel popisuje své začátky, když vozil jídlo do Jugoslávie za války a provozoval sirotčinec v Rumunsku před 20ti lety. (Shodou okolností jsem tu audioknihu poslouchal při jízdách na kole:)

    Odkaz na knihu, audioknihu či e-knihu (zdarma) v audioknihovně zde

    O téhle organizaci je mimo jiné divadelní hra Ivy Ryzové Baťoh plnej štěstí.

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.