Kovid po Evropě i světě stále řádí, úřady radí zatím zbytečně necestovat. Očkovaní to mají snazší.

Po návratu z tmavě červených zemí, do kterých spadají státy Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích, je nutné podstoupit první test ještě před vstupem na území ČR.1

Slovensko se od pondělí vrátí ze středního rizika do vysokého (přitom aktuální počet nemocných jim klesá2), Chorvatsko zůstává ve velmi vysokém, odkud musí mít každý přijíždějící PCR test před vstupem do ČR a pak 5 dní po vstupu a do té doby musí být v karanténě a ještě 14 nosit všude respirátor.

Při cestě ze zemí EU+ se středním nebo vysokým rizikem nákazy (oranžová a červená kategorie – např. Slovensko, ale už ne Chorvatsko) nemají osoby, které byly plně naočkovány na území ČR, povinnost podstoupit test a nemají po návratu omezený pohyb.

Vzhledem k výskytu nových mutací onemocnění COVID-19 a komunitnímu šíření napříč Evropou Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí doporučuje, aby všechny osoby v případě, že to není nezbytně nutné, cestování odložily.

Ministerstvo zdravotnictví reaguje také na výskyt nových mutací koronaviru. Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Keňu, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

  1. MZCR: Slovensko, Andorra a Francie budou nově v červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy. Do oranžové kategorie se přesune San Marino, zelený bude Island 14. 5. 2021[]
  2. www.worldometers.info[]

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.