Téma: S koloběžkou autobusem nebo vlakem

S koloběžkou lze dosti zvýšit dosah veřejné dopravy. Zatímco pohodlná docházková vzdálenost na/ze zastávky je tak do 1km, tak při kombinaci s koloběžkou lze dojet za stejný čas a se stejným úsilím 2x tolik a s elektrokoloběžkou ještě více.

V některých vlacích a cyklobusech lze sebou brát kolo, ale není to příliš rozšířené, pohodlné ani levné. Praktičtější je skládací koloběžka, kterou lze jako spoluzavazadlo vzít téměř kamkoliv, dopravní systém v našem kraji IREDO s tím počítá. Elektrokoloběžky jsou brány jako koloběžky.1

Výňatek z přepravních podmínek:
  ,,125. Podmínky přepravy koloběžek v IDS IREDO:
a) Neskládací koloběžka s průměrem kol do 10 palců (25,4 cm), jejíž délka (horizontální rozměr rovnoběžný s rozvorem) nepřekročí 70 cm, je přepravována jako ruční zavazadlo. b) Skládací koloběžka ve složeném stavu s průměrem kol do 10 palců (25,4 cm), jejíž délka (horizontální rozměr rovnoběžný s rozvorem) nepřekročí 70 cm, je přepravována jako ruční zavazadlo.
c) Skládací koloběžka ve složeném stavu nesplňující alespoň jednu podmínku v bodu b), jejíž nejdelší rozměr ve složeném stavu nepřesahuje 120 cm, je přepravována jako spoluzavazadlo.
d) V ostatních případech se na takovou přepravu vztahují podmínky pro přepravu jízdních kol.
e) Elektrokoloběžka je považována za koloběžku. Přeprava koloběžek s jiným, než elektrickým motorem je zakázána.“  2
Někteří řidiči autobusů (co vím tak určitě Arriva Chrudim) dělají však s elektrokoloběžkou problémy a jsou schopni vás s ní odmítnout vpustit do vozidla s odkazem na odstavec PP:
 ,, 109. Cestující může vzít s sebou k přepravě zavazadla, která vzhledem k jejich rozměru, délce nebo hmotnosti sám snadno a bez obtíží naloží a umístí ve vozidle nebo v prostoru pro zavazadla, a to za předpokladu, že:
 a) neohrožují bezpečnost přepravy, 
 b) nezpůsobí poškození či znečištění interiéru vozidla, 
….2
Menší problém mají řidiči s koloběžkami bez baterie, ale i těch vás mohou žádat např. o jejich zabalení.
  1. e-mailem OREDO s.r.o. <info_oredo.cz> Dne 13.6.2023 v 11:01[]
  2. SPP (Smluvní přepravní podmínky IREDO) 6/2023[][]

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.