Téma: Komunitní energetika

Skupina lidí vyrábí společně energii a následně ji mezi sebou sdílí.

V ČR se od roku 2024 počítá se třemi způsoby1:

  1. Sdílet elektřinu vyrobenou mezi výrobcem elektřiny (např. solární nebo větrnou elektrárnou) a dalšími odběrovými místy. Celkem je možné tímto způsobem sdílet elektřinu až v deseti vzdálených odběrových místech.
  2. Sdílení elektřiny lidmi v jedné budově. Obyvatelé typicky bytového domu se mohou domluvit a sdílet vyrobenou elektřinu například ze společných solárních panelů na střeše budovy.
  3. Energetické společenství: Jeho členové mohou navzájem sdílet elektřinu, kterou některý ze členů vyrobí. Lákavé to může být například pro představitele měst, obcí a mikroregionů.2

Cílem je větší bezpečnost snížením závislosti na malých počtech monopolních hráčů a dodavatelů (energií a surovin) ve prospěch lokálních výroben elektřiny (solární, větrné, kogenerační), podpora obnovitelných zdrojů (které jsou efektivnějších u malých dodavatelů).

Jako ve většině oborů jsme i v tomto poněkud pozadu nad Západem: Sdílená elektřina u sousedů? Rakousko je nejdál, zrušilo u ní daně i poplatky – Chrudimský deník (denik.cz)

  1. Komunitní energetika | Energetická podpora (energiezamene.cz)[]
  2. Elektřinu vyrobenou na chatě lidé využijí i v bytě. Novela nabídne nové možnosti – Chrudimský deník (denik.cz)[]

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.