Radujte se občané nebo uvidíte

Město Slatiňany nás vždy srdečně zve na zasedání zastupitelstva. Pojďme se tedy podívat na to, jak je to s tou srdečností doopravdy. Prvním překvapením na posledním zastupitelstvu pro mě bylo, když jsem se dozvěděl, že proběhl další nákup nemovitosti za nemalý peníz 28 mil. Kč, a ještě větším, když se pan Kubín vrátil k vysvětlení svého střetu zájmu v této věci. K údivu mnohých sdělil, že sice řekl, že je ve střetu zájmu, ale fakticky nakonec až tak není, a že si může hlasovat, jak chce1. Dále se podivoval, že je za hlasování pro nákup kritizován a konstatoval, že bývalý starosta i místostarostou jsou naprosto nekompetentní osoby. Nevěřil jsem vlastním uším. Dále pokračoval ve vysvětlování výhodnosti koupě pozemku u obchvatu, prý kdyby město nekoupilo, tak koupil někdo jiný, ačkoliv pozemek ležel v realitce několik let. Po této větě jsem se společně s dalšími občany a některými zastupiteli zasmál. Načež nás následně pan radní Šotta hlasitě okřikl, že tam není žádný kabaret a ať si jdeme do Kůlny. Neuvěřitelné. Nás občany, daňové poplatníky, kteří se zajímají o dění ve městě, posílá radní ze zastupitelstva pryč. Nutno dodat, že se alespoň následně částečně omluvil, bohužel až po mém upozornění. Starostovi jeho chování vůči nám evidentně nevadilo a jeho výstup přešel bez povšimnutí. Jak je patrno, o žádné srdečnosti se zde nemůže jednat, ale pojďme dál.

Jako živnostník jsem se paní radní Švecové zeptal, jak se jí podniká v Chrudimi, kde má na náměstí obchod. Jako podnikatelka neplatí na náměstí zábor za předzahrádku u svého obchodu2, proto mě zajímalo, proč nepodpořila iniciativu některých opozičních zastupitelů o odpuštění poplatku za zábor ve Slatiňanech z důvodu srovnání konkurenčních podmínek s Chrudimí. Její odpověď zněla, že úlevu místním podnikatelům ve Slatiňanech dát nechce, jelikož prý tady mají lepší podmínky v podnikání než na náměstí v Chrudimi. Zajímavá dedukce. Pak je tedy otázkou, proč paní radní podniká v Chrudimi, a ne u nás ve Slatiňanech? Osobně mě nejde o zaplacení poplatku za předzahrádku, rád peníze zaplatím ku prospěchu rozvoje města, kdyby jen současná radnice rozumně hospodařila, a ne vynakládala peníze za předražené nákupy a pak zaváděla či zvyšovala občanům všemožné poplatky.

A s jakým pocitem jsem ze zastupitelstva odcházel? S pocitem, že vedení města lidi rozděluje na ty správné, hodné občany, tzv. holubice, kteří mají stejný názor jako oni, a pak na ty zloduchy, záporáky a vrány, kteří jim kazí jejich slunečné dílo, jak o tom vzletně napsal právě Zdeněk Jirásek v květnových Ozvěnách. Vybavují se mi proto slova Františka Ringo Čecha o novodobých dobrodějích rozhodujících o našich penězích: „My vám tu teď přinášíme to pravé dobro, štěstí a lásku, tak se radujte, nebo vám rozbijeme držku“. Opravdu toto chceme?


Tento článek jsem poslal ke zveřejnění do květnových Ozvěn, avšak byl redakční radou odmítnut s odůvodněním, že obsahuje mé osobní dojmy, názory a že subjektivně hodnotím volnou diskusi. Jmenovitě se vyjadřuji ke konkrétním zastupitelům a jejich výrokům, avšak slova jsou vytržena z kontextu, pracuji pouze s částečnými informacemi, vkládám jim prý do úst věty, které ani nezazněly.3


Vyšlo v Necenzurované NEozvěny 1/2024 na str. 2 pod názvem „Nová politická kultura“.

  1. Město kupuje průmyslový areál u nádraží za 28 milionů – slatinak.cz[]
  2. Vedení věří, že předzahrádky zdarma přitáhnou do města život | Chrudimské noviny (chrudimskenoviny.cz)[]
  3. dopis z MěÚ z 21.5.2024 bez č.j. podepsaný „Redakční rada Ozvěn Slatiňan“[]

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.