Re-use centrum ve Slatiňanech – ano či ne?

Vážení spoluobčané, již delší dobu sleduji problematiku a hledání možných řešení ke snížení kumulace komunálního odpadu v našem městě, což je z dlouhodobého hlediska problém, se kterým se potýkáme již desítky let a i pro současné vedení města je to stále otevřené téma. Jako občan, který se touto problematikou zabývá, jsem se rozhodl účastnit se veřejného zasedání zastupitelstva města, které se konalo 29. 3. 2023 a předložit svůj návrh na zřízení RE-USE CENTRA ve Slatiňanech.

Co je RE-USE centrum a jak pomáhá?

Re-use je místo, kam lidé mohou odevzdávat drobnější (ale stále použitelné) předměty, pro které již nemají využití, ale mohou i nadále posloužit někomu dalšímu a město je pak v řádu desetikorun (max. stokorun) dále prodává, případně takto uložené věci mohou sloužit i pro charitativní účely. Díky takto zřízeným centrům dochází k prodloužení životního cyklu jednotlivých předmětů, snížení nově vznikajícího odpadu, ale i ke snížení sociálních rozdílů, čímž se mohou lidem a rodinám s nízkými příjmy zpřístupnit věci, na které by ze svého rozpočtu nedosáhli. Již mnoho měst a obcí obdobná centra zřídila a těší se z jejich fungování.

Dotace a prostory pro RE-USE

Na zmiňovaném zastupitelstvu jsem tedy svůj návrh přednesl a přítomným zastupitelům rozdal i zpracované stěžejní body celého projektu. Nejen, že v celém projektu shledávám velký význam z hlediska problematiky nakládání s odpady, ale i z hlediska financí, protože jsou na zřízení a provoz takového centra vypsané různé dotační tituly, které by mohlo město čerpat a pomohly by tak v dalším rozvoji v „boji“ s nakládáním s odpady.

Aktuálně má město pronajato vhodné prostory pro zřízení, které zajistilo již předchozí vedení radnice, a dle dostupných informací by měly prostory sloužit pro technickou údržbu města (město je aktuálně pro tyto účely nevyužívá, a navíc zde hrozí, že o tyto prostory svojí nečinností může přijít a v dalších letech by tak muselo řešit výstavbu nových prostor v řádu milionů korun). V případě využití těchto prostor by dle mého názoru by mohl projekt fungovat nejen pro Slatiňany, ale i široké okolí (pozn. TS Chrudim, který projekt již provozuje nemá takové prostory k dispozici a nabízí se tak možnost součinnosti v městem Chrudim).

Jak to celé dopadlo?

Po seznámení zastupitelstva s tímto projektem se rozjela poměrně věcná diskuze k celé problematice, kdy jsem byl připraven i na dotazy zastupitelů. Byl jsem překvapen, že mnoho ze zastupitelů v tom shledalo stejný význam. Jeden z opozičních zastupitelů v této souvislosti předložil usnesení o pověření úřadu zjistit možnosti a podmínky pro zřízení RE-USE centra ve Slatiňanech. To však nebylo většinou přijato (vyjma opozičních stran
a jedné radní). A tak si pokládám otázky – opravdu chceme pro město něco udělat a začít bojovat se skutečnými problémy, nebo budeme dále zaslepovat občanům oči pouze kulturními akcemi?

Je pro současnou radu opravdu těžké zajistit více informací, které z jejich titulu je snadnější získat, nebo jen prostě si nechtějí přidělávat další práci?
Uvidíme. Na příštím (červnovém) zastupitelstvu by mělo být nakládání s odpady jedním z hlavních bodů a třeba se mi podaří ještě jednou otázku zřízení RE-USE v našem městě otevřít. Pokud byste chtěli projekt podpořit nebo zjistit více, můžete mě kontaktovat na prachardapradirectcz nebo se osobně zúčastnit zastupitelstva.

A tak zda RE-USE centrum ve Slatiňanech vznikne či nikoli si musíme ještě chvíli počkat. Nicméně nutno podotknout, že v sousední Chrudimi funguje skvěle a výtěžky jsou věnovány na místní útulek.

reuse Chrudim logo

Článek byl zamítnut redakční radou pro srpnové Ozvěny 2023 prý z důvodu zavádějících informací a manipulací vůči čtenáři.


Vyšlo v Necenzurované NEozvěny 1/2024 pod názvem „Ne/diskuse k odpadům“

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.