Na kole po TGM?

Koncem června jsem byl po delší době opět v Praze a byl jsem mile překvapen neskutečně vkusnými rekonstrukcemi ulic. Měl jsem sebou své kolo, se kterým jezdím i po Slatiňanech. Cestou jsem kvitoval, jak mnoho se Praha zlepšila ve prospěch cyklistické dopravy. Co se inspirovat a udělat bezpečnější i naši TGM?

Slatiňany jsou pro dopravu na kole ještě vhodnější, ale paradoxně to na silnicích není vůbec poznat. Příkladem může být hlavní dopravní tepna v severojižním směru – TGM. Současná šíře jízdních pruhů řidiče přímo vybízí k rychlé jízdě a přítomnost cyklisty mu v tom často nezabrání. Cyklista přitom nemůže jet bezpečně těsně vedle řady parkujících aut, kdyby někdo otevřel dveře nebo spoza nich vyšel. U této ulice se sice už roky plánuje revitalizace, která ale bude, jestli bude, až za mnoho let. Proto se zde nabízí do té doby vyznačit alespoň cyklopruhy, jako jsou třeba v Praze na Plzeňské nebo v Husitské ulici, či v Chrudimi na Pardubické.

Dopravní koncepce města schválená před dvěma roky s cyklopruhy na TGM už počítá – viz návrh příčného uspořádání komunikace TGM – PDF (slatinany.cz).

Jeden komentář u “Na kole po TGM?”

Napsat komentář

U komentářů prosím uvádějte celé své jméno.