Kdo projížděl v poslední době Vrchlického ulicí, mohl si všimnout nově otevřené kavárny Cafe @ bistro u lípy. Interiér je kompletně přestavěný a svítí novotou.
Před dvěma a půl roky skončila na tomto místě cukrárna U Mlsné kočky, která fungovala 10 let, během kterých došlo i k několika významnějším přestavbám interiéru. Během té doby se stala oblíbenou zastávkou projíždějících cyklistů i slatiňáků, a to hlavně o víkendech za hezkého počasí. Rentabilitu cukrárny ke konci ztěžovala nízká návštěvnost při horším počasí, ve všední dny a vůbec mimo sezonu, kterou se tehdejší majitel snažil kompenzovat poskytováním sázkových služeb. Situaci dále ztížil vznik občerstvení Nové místo (2020) a kavárny u prodejny Málek (2018). Posledním hřebíčkem do rakve byla omezení vynucená pandemií Covidu.
Po uzavření Kočky však majitelé domu avizovali, že zde chtějí provoz nějakého podobného podniku obnovit1 a po celou dobu uzavírky byly zvenku patrné více či méně intenzívní rekonstrukce.
Nové bistro má kromě pondělí otevřeno od rána do večera, nabízí alko i nealko, sladké i slané občerstvení. Pokud je navštívíte, s velkou pravděpodobností se zde setkáte s provozním Janem Procházkou, kterého jsem se zeptal na pár otázek:
Kdo za tímto podnikem stojí?
Já a má švagrová Karolina Volfová v roli odpovědné vedoucí. Karolina má 15ti letou zkušenost v gastronomii včetně 7 let na Sicílii, kde spoluprovozovala podobné bistro. Proto se zaměřujeme na italskou kuchyni. Společně jsme bistro opravili, provozujeme na “plný úvazek” a doufáme, že nás uživí.
Mohl byste se nám pro začátek trochu představit, třeba jaký je váš vztah ke Slatiňanům a jak jste se vůbec o těchto prostorách dozvěděl?
Pocházím z Chrudimi, ale ve Slatiňanech už bydlím 5 let. Mlsnou kočku jsem znal dobře a po jejím zavření za Covidu jsme přemýšleli, co by se tu dalo udělat. Tak jsme pronajali část přízemí domu a výsledek vidíte.
Vypadá to tu pěkně nově, intenzívní přípravu mohli kolemjdoucí sledovat několik měsíců. Prozradíte, kolik vás to už stálo a jestli se museli zadlužit?
Zadlužit jsme se museli, celkovou částku nechci říkat, ale nebylo to málo. Nicméně ještě nějaká drobná vylepšení máme v plánu. Co se týče venkovního prostoru, jsme dost limitováni památkovou zónou. S pronajímateli je dobrá spolupráce.
Pročpak jste zavedl zcela novou značku a nezkusil vzkřísit zaběhnutou “kočku”?
Mlsná kočka nebyl špatný název, ale chtěli jsme něco ještě více vystihující genius loci. A tou je právě, myslím, krásná lípa před bistrem, podle které jsme nový název zvolili.
A proč zrovna kavárna a bistro – občerstvení ve Slatiňanech máme docela dost, ale restauraci jen jednu. Neuvažovali jste o tom, že byste nahradili nedalekou Restauraci u Zámku uzavřenou na podzim 2021?
Na restauraci zde není dost prostoru, navíc je prostor zkolaudován jako cukrárna, takže i tím jsme limitováni. Nicméně myšlenka bistra nám docela vyhovuje.
Mysleli jsme třeba na návštěvníky zámku, kteří se neměli kde zastavit, aby to zároveň bylo trochu stylové. Ano, jsou tu Bonet a ve všední dny bufet Farda, ale to už je dost z ruky.
Na co se mohou vaši návštěvníci těšit?
Vaříme kávu a kávové speciality, točíme Plzeň a Birell, připravujeme míchané nápoje, podáváme nealko a domácí limonády. Z jídel se v nabídce objeví saláty, pannini, věci z grilu a podobně. Nabízíme zákusky vlastní výroby, jejichž sortiment budeme neustále obměňovat. Konkrétní menu lze nalézt na facebooku.
Ve Slatiňanech, zvlášť na cyklostezce, je velká konkurence – proč myslíte, že by měli jít lidé právě k vám, v čem chcete být originální?
Myslím, že naší silnou stránku je vlastní kuchyně. Většinu sortimentu vyrábíme sami, často podle originálních italských receptur.
Děkuji za rozhovor a přeji spokojené zákazníky, a aby se vám dařilo.